Op Gelijke Afstand is een project van de Rotterdamse ontwerper/kunstenaar Jeroen Hoogstraten De eerste versie was in 1993 onderdeel van zijn examen collectie aan de afdeling 3D design in Utrecht.
Het door hem geformuleerde afstudeer project bestond uit 5 ontwerpen waar het aantal personen het uitgangspunt was. Bij ontwerp 4 werden zo dus 4 personen het startpunt. De eerste, meest voor de hand liggende gedachte was een tafel voor deze denkbeeldige gebruikers te maken, een vierkante wellicht want dan zit je mooi op gelijke afstand tot elkaar toch? Nee, de de persoon tegenover je zit verder weg dan de persoon naast je. Een cirkel? Zelfde probleem. De enige weg was om het ruimtelijk op te lossen: Een viervlak of tetraëder is de enige vorm waarbij 4 punten op gelijke afstand zijn. Dat je daardoor hoogteverschillen krijgt was een bijkomstigheid maar maakt het ook een fascinerend probleem: je streeft naar gelijkheid maar er ontstaat ongelijkheid.
In 2020 werd het werk opeens weer actueel, de anderhalve meter afstand werd aangekondigd maar Corona maakte vooral de sluimerende ongelijkheid zichtbaar. Hij maakte een visualisatie van het werk op het Binnenhof in Den Haag waar dan de Koning en de Koningin samen met twee burgers op gelijke Afstand zouden kunnen staan.
Toen de maatregelen weer iets losser werden was er de mogelijkheid om op het strand bij Petten het werk te plaatsen. Wel bleek inmiddels de lijst met plekken waar het werk zou kunnen staan steeds langer te worden. In november 2020 een voorstel in het capitool voor de amerikaanse verkiezingen dat dat exact de juist plek was bleek op 6 januari van het volgende jaar. Bij de Verenigde Naties in New York, in China, bij het Britse parlement deze achthoekige versie is ook gebruikt om samen met studenten op het Zadkine college studenten met locale politici in gesprek te brengen.
In 2023 werd een versie op basis van kubussen toegevoegd bij een maat van 25x25x25 centimeter is het hoogteverschil 1 meter en de afstand tussen de mensen √2 meter.